360 Video Doorbell (D819) a legjobb okos kapucsengő

Hardveres és szoftveres szempontból is kiemelkedő alkotást teszteltem az okos videós kapucsengő piacon.

Több okos kapucsengőt is próbáltam már, kamerásat és normál variánst is. Ezidáig egy sima Xiaomi csengőt használtam, ami a Gateway-t csengette. Van egy Alfawise kamerás csengőm is, de annak a falra rögzítéses miézriája vette el a kedvem a használatától, meg annyira nem is tetszett kinézetre, így a hűtőben landolt és hűtő figyelő kamera lett belőle 😀

Na de amit most kaptam a Gearbest-től, az minden várakozásomat felülmúlt és az eddigi kapucsengős tapasztalataimat is a földbe döngölte. De nézzétek meg a videót, amiben kicsomagolom, megmutatom a szoftverét és hogy hogyan működik, vagy csak olvassátok tovább a cikket.

Mi van a dobozban?

Igényes, letisztult dobozban érkezett, abban pedig a – végre nem csak kínai – leírással könnyedén be is üzemeltem. A csengő mellett találhatunk benne egy beltéri egységet, ami a csengőhöz tartozik, egy SIM tűhöz hasonlító valamit (erről később szó lesz), egy praktikus EU átalakítót a beltéri egységhez, USB-microUSB töltőkábelt a csengőhöz, ami 5000 mAh-s beépített akksival rendelkezik, 4 tiplit és ugyanennyi csavart, ha falra rögzítenénk (de van más mód is a rögzítéshez), egy csavarok pontos meghatározásához használható matrica sémát, magát a rögzítő részt, amire a kamerát pattintjuk, valamint egy matricát, amin az áll, hogy kérem csengessen 😀

Beüzemelés

A beüzemelés pofonegyszerű volt. A kézikönyvben lecsippantani QR kódot, ami dobott is a Google Play Store-ba, de ha iPhone user vagy, akkor az Apple Store (vagy iStore, vagy mit tudom én mi a neve, szóval oda) és már telepítheted is. Amint feltelepül, egy egyszerű e-mail, jelszó regisztráció, majd e-mail megerősítés következik és már bent is vagyunk. Jobb fent plusz jellel eszköz hozzáadása, kiválasztjuk a csengőnk képét és megkér, hogy dugjuk be a beltéri egységet a konnektorba, majd addig nyomjuk az oldalán a gombot, amíg csippant egyet és zölden villogni kezd. Tovább is mehetünk, majd egy érdekes hangot kezd adni a telefonunk, ez valami spéci szinkronizálás, mert amint meghallja az egység, csippant egyet és lép tovább az app, ahol ki kell választanunk a WiFi hálózatunkat, megadni a jelszót, aztán a csengőnek milyen nevet szánunk és kész is. Már csak a csengőn magán kell egy gombot nyomni amíg be nem kapcsol és el nem kezd szépen angolul beszélni. Készen is vagyunk, mehet a helyére.

Én nem fúrtam, hanem műanyag ajtóra raktam fel, szerencsére a fúrásos felszerelés mellett van egy 3M-es ragasztós felület a hátulján a csengő tartónak és azzal ragasztottam fel, majd pattintottam a helyére. Utána le is akartam szedni, ami nem sikerült. Ekkor olvastam utána, hogy a tetején lévő lyukba be kell szúrni azzal a SIM tű szerű dologgal és akkor emelhető le a helyéről. Na akkor meg elkezdett üvölteni, mint egy riasztó, azt sem tudtam mi van. Mint kiderült, ez teljesen normális. Van egy lopásvédője, ami érzékel ilyen dolgokat, na azt majd appban mindig ki kell kapcsolni, ha levesszük pl. tölteni. Aztán amikor visszahelyezzük, mindeig szól, hogy akkor most klapcsoljuk vissza ezt a védelmet. A kis figyelmes.

A szoftver

Nagyon jól működő, azonnal reagáló szoftvert kapunk, még az élő kép is csak 1 másodpercet késik, vagy annyit sem. Minden rögzítésre kerül, mert van hozzá egy felhőtárhely, ahová az elmúlt 48 óra mozgását és csengetéseit rögzíti, viszont a beltéri egységbe rakhatunk egy akár 128GB-os microSD kártyát és akkor arra is rögzítésre kerül minden esemény. Külön kéri a szoftver azokat az engedélyeket a settings-en belül, ami meggátolná hogy csörögjön a telefonon az app, amikor csengetnek, így biztos nem maradunk le egyetlen csengetésről sem.

Visszanézhető szépen dátumozva minden esemény, arról nem is beszélve, hogy arcfelismerő mesterséges intelligencia van az appban, ha új személyt lát csengetni, akkor az új arcokat gyűjti, majd felajánlja, hogy csoportosítsuk és elnevezzük őket. Pl. család kategória, vagy szomszédok kategória, postás, stb. és ehhez még csak az engedélyük sem kell, mert ha egyszer lekapta őket a csengő, ezt már meg is tudjuk tenni. Arról nem is beszélve, hogy ez alapján visszanézhetjük csak 1 ember csengetési múltját.

Az 1080P, 162 fokos, 2.1 megapixeles HD kamerának köszönhetően nagyon nagy látószögben és irtó jó minőségben látható minden és még nagyítani is tudunk a képen. Az éjjellátó módja is tökéletes, jól működik. Választható, hogy ki, be, vagy automatikusan kapcsolt állapotban legyen-e.

Létezik mozgásérzékelés is és kérhető rögzítés minden mozgáskor, sőt a mozgásérzékelés érzékenysége is állítható, hogy milyen közelről érzékeljen. De én ezt kikapcsoltam, mert feleslegesnek tartom, hogy rögzítse, ha megjön a szembe szomszéd vagy mi elmegyünk, hazajövünk.

Az elem töltöttséget és a jelerősséget is bármikor ellenőrizhetjük. Nekem teljesen feltöltött állapotban érkezett a csengő, amin meg is lepődtem, tegnap óta 1 százalékot sem merült, pedig elég sokat tesztelgettem és még a mozgásdetektor is be volt akkor kapcsolva. Jelen pillanatban így áll:

Majdnem elfelejtettem, s bár nem a szoftverhez tartozik, de IP67-es por és vízállósági tanúsítvánnyal is rendelkezik, ami sokaknak öröm lehet!

A video jele egyébként egy elég nagy titkosítással van továbbítva, ezt írja is amikor megnyitjuk az élőképet, ami azért örvendetes dolog.

Negatívumot nem találtam, ha csak nem az, hogy sajnos egyelőre nem látok rá módot, hogy HA vagy Google Home HUB integrációja lehetne.

Ha érdekel ez a zsenális kis csengő: ITT MEGVÁSÁROLHATOD

Admin
Xiaomi és Home Assistant függő, Google Home tulajdonos.

2 Comments

  1. Én most rendeltem egy ilyen csengőt, és nem volt ennyire egyszerű a dolgom vele, most nem részletezném. Viszont nálam nincs a menüpontok közt a Turn on notification, és épp ez a gondom, mert nálam szükség lenne a mobilon jelzés, mivel kényelmetlen lenne a belteri csengőt hurcolgatni egyik helységből a másikba. Eleinte míg beüzemeltem, jelzett a mobilomon is, de egy idő óta nem. Egyszer megjelent valami olyan, hogy az Android letiltotta az értesítéseket. Viszont az Alkalmazásnál engedélyezve vannak. A másik, hogy nálam a belső csengőben semmilyen kártya sincs, 16-os sem.
    ??

    • Szia! A kártyát nem adják hozzá, azt neked kell megvenni.
      Viszont egyes telefonok akksi takarékosság szempontjából hajlamosak egy idő után kilőni az appot a háttérben, azért nem jelez, ha csengetnek. Meg kellene keresned, hogy hogyan is lehet ezt felülbírálni és ne lője ki az appot semmiképp. Elvileg hozzá lehet adni egy alkalmazáslistához, amit nem bánt az akksikímélő mód.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*