Hogy működik a vezeték nélküli töltés? (x)

A különböző akkumulátoros készülékek az elmúlt 1-2 évtizedben annyira részei lettek a mindennapjainknak, hogy szinte létezni sem tudunk nélkülük. Teljesen természetessé vált számunkra, hogy mindenhová töltővel, de minimum power bankkel megyünk, hogy ha valamelyik eszköz le akarna merülni, azonnal meg tudjuk oldani a problémát. És persze otthon is tartunk belőlük néhányat.

Ha azonban őszinték akarunk lenni, ez nem annyira kényelmes. A rengeteg töltő közül sokszor éppen azt nem találjuk, amelyikre szükségünk lenne, ráadásul a különböző töltők gyakran nem kompatibilisek minden eszközzel. A kábelek pedig sérülékenyek, könnyen beakadnak, megtörnek, összegabalyodnak, ami meghibásodásához is vezethet.

A vezeték nélküli töltőkkel ezek a kellemetlenségek megoldhatók.

Mit tud egy vezeték nélküli töltő?

Akinek most felcsillant a szeme, és már látja maga előtt, hogy a telefonja a táskájában magától töltődik egy otthoni eszköz és egy applikáció segítségével, azt azért sajnos ki kell ábrándítanunk. Ott még nem tart a technika, hogy beszerzünk egy vezeték nélküli töltőt, és egy alkalmazáson keresztül bárhol, bármikor kapcsolódhatunk hozzá, ha szükséges.

A hosszútávú cél kétségtelenül valami ilyesmi lenne, de egyelőre már az is nagy könnyebbség, hogy nincs sérülékeny és összegabalyodó kábel, nincs kompatibilitási probléma. Jelenleg ugyanis ezek a töltők úgy működnek, hogy rájuk kell helyezni a telefont a töltéshez. Vannak olyan típusok, melyek egyszerre több eszköz kiszolgálására is képesek.

Hogyan működik a technika?

A vezeték nélküli töltést mágneses rezonanciával, valamint indukciós technikával tudják megvalósítani. Kis hatótávú elektromágneses téren keresztül adja át az adó tekercs a vevő tekercsnek az elektromos áramot. A vevő tekercseket a gyártók beépítik az újabb készülékekbe, de a régiek számára is elérhető a lehetőség, ugyanis lehet hozzá egy kiegészítőt kapni, amivel a telefon képessé válik a vezeték nélküli töltés fogadására.

A töltés sebessége egyelőre nem éri el a kábeles töltővel elérhető gyorsaságot, de a fejlesztők folyamatosan dolgoznak ennek a problémának a megoldásán. Az újabb alapanyagok és megoldások használatával egyre inkább sikerül javítani az eredményeken.

Milyen előnyei vannak ennek a hétköznapokban?

Ahogy már említettük, kisebb a meghibásodás esélye a kábel kiitatásával. Nincs, ami megtörjön, elakadjon, összecsomózódjon, így az ezekből adódó hibák is elkerülhetők. De az igazi előnye a dolognak az, hogy nem kell folyton töltőt keresgélni, nem kell a telefont vagy egyéb készüléket bedugni – amiről sok esetben szeretünk megfeledkezni.

Töltőállomásokat hozhatunk létre a lakásban, vagy akár a munkahelyünkön, ahová egyszerűen csak le kell rakni a készüléket, és töltődik magától. Ha megszokjuk, hogy ezekre a pontokra tegyük a telefont, nem szembesülünk többé indulás előtt 5 perccel azzal a helyzettel, hogy az akksi 10 százalékon van, és rövid időn belül lemerül.

A módszer a kompatibilitási problémákat is megoldja, hiszen semmit nem kell bedugni a telefonba vagy tabletbe, nincs olyan, hogy nem megfelelő a csatlakozó. Egyelőre kiegészítő eszközzel lehetséges bármilyen eszköz töltése, de ha általános lesz, hogy a készülékeket eleve alkalmassá teszik vezeték nélküli töltésre, már erre sem lesz szükség.

Admin
Xiaomi és Home Assistant függő, Google Home tulajdonos.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*